Domowy sposób na wafelki do lodów
Wafelki do lodów przygotowane domowym sposobem z pewnością przypadną do gustu Twoim bliskim. Poniżej znajdziesz jeden z najciekawszych przepisów na ciasto, z którego możesz przygotować zarówno wafle w postaci rożków, domowych rurek (podawanych najczęściej z bitą śmietaną) oraz wafelkami do chrupania w formie prostej przekąski.- Czas potrzebny na przygotowanie: około 30 minut
- Czas pieczenia: 10 minut
- Ilość porcji na jaką wystarczy ciasto: 10 do 14 rożków
Produkty potrzebne do przygotowania ciasta:
- 60 gramów krówek, lub gotowej masy krówkowej, która jest do dostania niemal w każdym sklepie,
- 40 gramów masła, 200 gramów słodkiej śmietanki (najlepiej o 30% zawartości tłuszczu),
- 3 płaskie łyżki cukru białego,
- 200 gramów mąki tortowej (około 1 szklanka),
- 2 świeże jajka średniej wielkości.